Sarjat ja säännöt

Savonlinnan Mestarilaulajat 2026 -kilpailun säännöt

1) Kilpailun tiedot ja tarkoitus

Savonlinnan Mestarilaulajat järjestää laulukilpailun nuorille laulajille. Kilpailun tarkoituksena on nostaa esiin taitavia laulajia sekä tuoda näkyvyyttä lastenlaululle ja sen esittäjille Suomessa.

2) Osallistumisoikeus

Kilpailuun voi osallistua laulaja, joka on Suomen kansalainen tai muun EU-maan kansalainen.

Kilpailussa on kaksi kategoriaa.

  • vuosina 2016–2018-syntyneet (2–4-luokkalaiset)
  • vuosina 2014–2015-syntyneet (5–6-luokkalaiset)

3) Ilmoittautuminen ja kilpailun kulku

Kilpailuun ilmoittaudutaan verkkolomakkeella ilmoittautumisajan alkaessa 1.1.2026. Tallenne lähetetään äänitiedostona sähköpostilla osoitteeseen heidi.laasanen(at)linnala.fi. Ilmoittautuminen päättyy 31.1.2026. Kilpailijat toimittavat alla olevat tiedot ilmoittautumisen yhteydessä. Myöhästyneitä ilmoittautumisia ei oteta huomioon.

Hakemuksessa on oltava:

  • Esiintyjän nimi, syntymäaika ja yhteystiedot

  • Laulunäyte äänitiedostona. Pakollisena lauluna kaikille on saman laulun kaksi ensimmäistä säkeistöä suomeksi ilman säestystä (a cappella): On suuri sun rantas autius (kansanlaulu, kesto n. 1 minuutti). Laulun voi esittää haluamassaan sävellajissa.

Hakemuksen jättäneille ilmoitetaan 13.2. mennessä mahdollisesta pääsystä semifinaaliin. Jatkoon päässeet ilmoittavat verkkolomakkeen kautta kappalevalinnat tekijätietoineen finaaliviikonloppuun, sekä semifinaaliin että mahdolliseen finaaliin.

  • Kilpailuohjelmatietoihin tuomaristoa varten tulee sisältyä säveltäjän ja runoilijan nimet, laulun nimi, mahdollinen opusnumero ja mahdollisen laulusarjan nimi. Jos kilpailuohjelmaan sisältyy lauluja, joiden tekstit eivät ole suomeksi tai ruotsiksi, ilmoittautumisen yhteydessä on toimitettava myös näiden kappaleiden käännökset suomeksi.

  • Mahdollisten kantaesitysten nuotit pdf-liitetiedostona

Tarvittaessa tuomaristo voi pyytää kilpailijoilta harvinaisempien teosten nuotteja tarkasteltavaksi.


4) Tuomariston kokoonpano

Tuomaristoon kuuluu äänivaltaisina puheenjohtaja ja 4 jäsentä (1+4). Puheenjohtajan estyessä tuomaristo valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Puheenjohtaja on valittu jo etukäteen, samoin tuomariston / kilpailun sihteeri. Savonlinnan Mestarilaulajat valitsee kilpailutuomariston.

5) Tuomariston tehtävä

Tuomaristo kuulee kaikkia semifinaaliin hyväksyttyjä laulajia ja päättää, ketkä heistä pääsevät loppukilpailuun sekä jakaa palkinnot.

6) Arvosteluperiaatteet

  • Tuomariston jäsenen arvostelu otetaan huomioon vain, jos hän on kuunnellut kaikki kilpailusuoritukset.
  • Tuomariston jäsenten mahdolliset oppilaat ja muut jääviyskysymykset todetaan tuomariston kokouksessa ennen kilpailun alkua. Tuomariston jäsenet eivät arvostele omia oppilaitaan. Tuomariston jäsenen oppilaaksi ei lueta laulajia, jotka ovat osallistuneet tämän mestari- tai vastaaville lyhyille kursseille.
  • Arvostelu tapahtuu antamalla kullekin laulajalle numero (1-10 [10, mikäli semifinaalissa on kymmenen laulajaa. Paras kilpailija saa 10, seuraava 9 jne.]). Loppukilpailun jälkeen äänestetään samalla tavalla (kullekin laulajalle annetaan numero 1-6). Tilanteessa, jossa kahdella tai useammalla laulajalla on tasapisteet, ratkaisee puheenjohtajan ääni. Semifinaalin ja finaalin arvostelussa otetaan huomioon kilpailusuoritukset molemmissa erissä. Tuomariston jäsenet äänestävät itsenäisesti, ja kilpailusuorituksista ei keskustella äänestystilanteessa. Kilpailun aikana tuomariston jäsenet eivät anna julkisia lausuntoja yksittäisistä kilpailusuorituksista tai arvioi tuomariston työskentelyä. Puheenjohtajalla on oikeus seurata ääntenlaskentaa. Laskennassa käytetään excel-taulukkoa.


7) Arviointikriteerit

Etsimme esiintyjiltä erityisesti:

  • tulevaisuuden kykyjä
  • musikaalisuutta
  • taiteilijuutta ja yhteyttä yleisöön
  • taitavaa laulajuutta
  • tervettä äänenkäyttöä
  • selkeää artikulaatiota

8) Palaute

Semifinaalista annetaan kirjallinen palaute kahden viikon sisällä niille, jotka eivät pääse finaaliin. Tuomaristo on käytettävissä heti finaalin päätyttyä suullisen palautteen antamiseen ja tarvittaessa myös kirjalliseen palautteeseen kahden viikon sisällä.

9) Esitystapa

Laulut esitetään välierässä ja loppukilpailussa ulkoa ilman mikrofonia jonkin akustisen soittimen säestyksellä tai ilman säestystä. Säestäjä on aina erikseen, eli kilpailija ei voi säestää itseään. Pianosäestäjää voi kysyä Linnalasta, jolloin säestysmaksu on 30 €/päivä.

10) Semifinaali

Pakollisena lauluna kaikille semifinaalissa on saman laulun kaksi ensimmäistä säkeistöä suomeksi ilman säestystä (a cappella): On suuri sun rantas autius (kansanlaulu, kesto n. 1 minuutti). Laulun voi esittää haluamassaan sävellajissa. Tämän lisäksi jokainen voi esittää 1–2 vapaavalintaista laulua siten, että ne mahtuvat kilpailijan 5 min esitysaikaan.

11) Finaali

Finaaliin päässyt laulaja esittää 2 vapaavalintaista laulua, ja niiden on oltava eri kappaleet kuin semifinaalissa.

12) Lauluesitysten kesto

Lauluesitysten yhteenlaskettu kesto semifinaalissa on 5 min.

Lauluesitysten yhteenlaskettu kesto finaalissa on maksimi 10 min.

Suoritusten kestoa valvoo kilpailusihteeri.

13) Nuottiohje, kun säestäjä tulee Linnalasta

Vapaavalintaisten laulujen nuottien tulee olla siinä sävellajissa, jossa laulut esitetään kilpailussa. Sointumerkit riittävät siinä tapauksessa, jos melodia ja sanat ovat yhtäaikaisesti näkyvissä, kuten esim. koululaulukirjoissa. Pelkät soinnut ja sanat eivät ole säestysmateriaalia.

14) Kilpailun palkinnot

Molempien sarjojen palkinnot finaalissa:

1. palkinto: 200 euroa

2. palkinto: 150 euroa

3. palkinto: 100 euroa

Sijat 4.-5(6) 50 euroa

Kaikille osallistujille jaetaan lisäksi kunniakirja sekä yllätyspalkinto. Lisäksi jaetaan tunnustuspalkintoja.